Gron barnsmoothie med mango kinesiologi

Smoothie för barn med mango och gröna blad

God smoothie för barn med mango och gröna blad

Här är ett recept på en smoothie som går snabbt att göra och som passar bra för barn. Smoothien innehåller massor av nyttigheter och det är ett enkelt sätt att få i barn sådant som de annars inte skulle få i sig.

2 dl mango (fryst eller färsk)
1 näve med gröna blad (sallad, spenatblad, grönkål m.m)
1 msk pumpakärnor eller solroskärnor
0,5 msk chiafrön (blandas med ca 1 dl vatten tills de mjuknar)
3 dadlar
3 dl vatten

Ta samtliga ingredienser och blanda ihop dessa i en mixer. Kör mixern så att allt finfördelas ordentligt. För att spetsa till smoothien ytterligare kan man lägga i några färska hallon på toppen.

Tänk på att det är viktigt att variera ingredienserna om ni dricker smoothie varje dag. Detta är särskilt viktigt när det gäller de gröna bladen.

Under de år som jag har arbetat med friskvård har jag upptäckt att en hel del av mina kunder t om har fått problem av nyttiga råvaror som vissa gröna blad och bär p g a att de överkonsumerat dessa. Jag förespråkar därför en varierad kost.

Det är även högst individuellt vad vad olika människor mår bra av för råvaror. Vill du ha hjälp med att testa vad som är lämpligt för just dig så får du gärna kontakta mig på telefonnummer 070-759 07 51. Det går även bra att maila mig

Nyttiga egenskaper hos de olika ingredienserna i smoothien:

Gröna blad:

Smoothie för barn med gröna blad
Gröna blad – mangold

Innehåller mängder av nyttiga ämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter, flavonoider och klorofyll. I och med att de ätes råa så behåller de sina goda egenskaper.

Chiafrön:

Smoothie för barn och som barn gillar med chiafrön
Nyttiga och goda chiafrön

I Sverige har chiafrön varit relativt okända fram tills för några år sedan. Supermaten chiafrön är emellertid ingenting nytt utan har används sedan urminnes tider av Aztekerna och mayaindianerna p g a dess goda egenskaper.

Chiafrön är rika på exempelvis omega 3-fetter, fibrer, proteiner och antioxidanter. Dessutom innehåller de många viktiga vitaminer och mineraler. Exempelvis finns det mycket kalcium men även c-vitamin. Även magnesium- och zinkhalten är stor vilket inte minst är bra för skelettet, huden och håret bara för att nämna några exempel. Dessutom är de en bra källa för att fylla på järndepåerna. Att fröna vidare är energirika och bra för matsmältningen samt upprätthåller en lång gör dem inte sämre.

Chiafrön passar som tidigare nämnts utmärkt i smoothien då det både är nyttigt och mättande.

Pumpakärnor:

Innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat så är de rika på zink, magnesium och järn men även antioxidanter. Dessutom har de en hög proteinhalt.

Hallon:

Hallon är fiberrika bär och innehåller även mycket c-vitamin, folsyra, kalium och järn. Dessutom har de även höga halter av fibrer samtidigt som de är rika på antioxidanter.

Mango:

Mango innehåller både fibrer, vitaminer (ex. c-vitamin) och mineraler, men även antioxidanter. I mango finns det även betakaroten som kroppen kan ombilda till a-vitamin. Därutöver finns det även kostfiber vilket exempelvis anses vara bra för mage och ge mättnadskänsla.

Dadlar:

Dadlar är lätta att smälta för magen och ger även snabb energi.  De innehåller även en hel del kalium.

Vatten:

Rent vatten är bland det viktigaste som finns för oss människor. Enligt de överlevnadsregler som finns så klarar man sig inte utan vatten i mer än 3 dagar. Dock blir man snabbt försvagad redan efter 1 dag utan vatten.

Vår kropp består till ca 60 % av vatten och för nyfödda barn är den t om ännu högre. Vatten används bland annat av kroppen för att transportera salter, proteiner och kolhydrater till rätt ställe i kroppen. Vatten används vidare för att göra göra oss av med diverse slaggprodukter vilket utsöndras via urinen och då vi svettas. Samtidigt används vatten till att reglera vår kroppstemperatur.