Morgonsmoothie med gröna blad och bär

Recept på nyttig och god morgonsmoothie

Här är ett recept på morgonsmoothie för er som snabbt och enkelt vill börja morgonen på ett nyttigt sätt.

2 dl hallon (frysta eller färska)
2 nävar med gröna blad (sallad, spenatblad, grönkål m.m)
2 msk pumpakärnor
2 msk chiafrön (blandas med ca 1 dl vatten så att de mjuknar)
3 dadlar
3 dl vatten

Ta samtliga ingredienser och blanda ihop dessa i en mixer. Kör mixern så att allt finfördelas ordentligt. För att spetsa till smoothien ytterligare kan man lägga i några myntablad på toppen. Dricker ni smoothie varje dag är viktigt att variera ingredienserna så att kroppen inte blir mätt på dessa. Detta är särskilt viktigt gällande de gröna bladen.

Recept på nyttig och god morgonsmoothie
God och nyttig morgonsmoothie med bär och gröna blad

Nyttiga egenskaper hos de olika ingredienserna:

Gröna blad:

Innehåller mängder av nyttiga ämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, antioxidanter, flavonoider och klorofyll. I och med att de ätes råa så behåller de sina goda egenskaper.

Chiafrön:

I Sverige har chiafrön varit relativt okända fram tills för några år sedan. Supermaten chiafrön är emellertid ingenting nytt utan har används sedan urminnes tider av Aztekerna och mayaindianerna p g a dess goda egenskaper.

Chiafrön är rika på exempelvis omega 3-fetter, fibrer, proteiner och antioxidanter. Dessutom innehåller de många viktiga vitaminer och mineraler. Exempelvis finns det mycket kalcium men även c-vitamin. Även magnesium- och zinkhalten är stor vilket inte minst är bra för skelettet, huden och håret bara för att nämna några exempel. Dessutom är de en bra källa för att fylla på järndepåerna. Att fröna vidare är energirika och bra för matsmältningen samt upprätthåller en lång gör dem inte sämre.

Pumpakärnor:

Innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler. Bland annat så är de rika på zink, magnesium och järn men även antioxidanter. Dessutom har de en hög proteinhalt.

Hallon:

Hallon är fiberrika bär och innehåller även mycket c-vitamin, folsyra, kalium och järn. Dessutom har de även höga halter av fibrer samtidigt som de är rika på antioxidanter.

Dadlar:

Dadlar är lätta att smälta för magen och ger även snabb energi.  De innehåller även en hel del kalium.

Vatten:

Rent vatten är bland det viktigaste som finns för oss människor. Enligt de överlevnadsregler som finns så klarar man sig inte utan vatten i mer än 3 dagar. Dock blir man snabbt försvagad redan efter 1 dag utan vatten.

Vår kropp består till ca 60 % av vatten och för nyfödda barn är den t om ännu högre. Vatten används bland annat av kroppen för att transportera salter, proteiner och kolhydrater till rätt ställe i kroppen. Vatten används vidare för att göra göra oss av med diverse slaggprodukter vilket utsöndras via urinen och då vi svettas. Samtidigt används vatten till att reglera vår kroppstemperatur.

Komplettera din nyttiga mat med kinesiologi

Att äta nyttigt är viktigt, men det finns även många andra saker i livet som är viktiga att tänka på. Exempelvis behöver kroppen motion, rent vatten, frisk luft, rätt näring o s v.

För att hjälpa kroppen att komma i balans och för att få immunförsvaret att arbeta rätt kan du komplettera ditt liv med kinesiologiska behandlingar. Du kan antingen boka vi hemsidan eller via bokningssidan hos Bokadirekt.

Vänliga hälsningar
Christoffer Lindberg – Kinesiolog Friskovision