Syra- basbalansen med rätt pH-värde är viktigt för hälsan

Många människor har en försurande livstil

Att ha rätt pH-värde, d v s att syra- basbalansen är rätt är viktigt för att vi ska må bra. När det gäller exempelvis blodet så är pH-värdet oftast mellan 7,35-7,45.

Många människor har en livsstil som innebär att vi blir försurade. Exempelvis så är det försurande att få i sig mat eller dryck som är syrabildande. Mat som anses försurande är t ex rött kött, spannmål och socker, men även alkohol och kaffe är försurande för kroppen. Förutom mat och dryck så anses det även försurande att stressa och att träna extremt hårt. Även diverse kemikalier kan påverka vår syra- basbalans negativt.

Undersök ifall du är försurad genom att mäta pH-värdet på urinen

För att på ett enkelt sätt undersöka ifall du själv är försurad kan du testa din morgonurin. Här bör du ha ett pH-värde som överstiger 7,2 för att kroppen enklare ska kunna göra sig av med det som försurar din kropp. Dessutom fungerar immunförsvaret bättre om du inte är försurad.

Har du emellertid en försurad kropp så kan det påverka kroppen negativt i många avseenden. Exempelvis behöver kroppen skapa basiska ämnen som exempelvis kalcium. Detta kan ske genom att exempelvis bryta ner skelettet och som därmed blir skörare. Även cellerna i kroppen kan lagra försurningen och det kan i sin tur leda till fetma.

Exempel på hur man kan återställa pH-balansen

Kosttillskott natriumbikarbonat pH-värde
Basic är ett natriumbikarbonat som höjer kroppens pH-värde

Ifall du är försurad kan du återställa pH-balansen genom att exempelvis äta mycket grönsaker. Exempel på alkaliska grönsaker är gurka, broccoli, spenat, lök och avokado. Viktigt är även att dricka rent vatten som har ett högt pH-värde samt att regelbundet motionera. Dessutom ska man försöka undvika stress och försöka leva ett så harmoniskt liv som möjligt.

Många har emellertid inte möjlighet att uppfylla ovanstående kriterier och därför finns det kosttillskott som kan hjälpa kroppen till att bli mer basisk. Själv använder jag i mina kinesiologiska behandlingar Basic som är tillverkat av Friway. Basic är ett natriumkarbonat av hög kvalitet med ekologiskt inulin och talk. När det gäller inulin så är det ett kosttillskott som kallas för prebiotika och som ska hjälpa till med att bygga upp tarmens bakterier.

I helhetsbehandlingen i kinesiologi ingår test av syra- basbalansen

I den helhetsbehandling i kinesiologi som jag genomför så ingår test av syra- basbalansen. Ifall kroppen anser att den är försurad och behöver hjälp med att få ordning på det så dyker det upp i behandlingen. Här testar jag då fram en exakt dos av natriumbikarbonatet Basic utifrån vad just din kropp behöver.

För att få mer information om hälsa och boka behandling

Är du nyfiken på att läsa mer om hur du kan förbättra din hälsa kan du surfa in på Friskovisions hemsida.

För att boka tid för en behandling i kinesiologi gör du det enklast via telefon 070-759 07 51.

Vänliga hälsningar
Christoffer Lindberg – Kinesiolog på Friskovision