Är bikarbonat lösningen för en försurad kropp?

Är vanlig bikarbonat lösningen för att bli basisk?

Bikarbonat finns som bekant i de flesta matvarubutikerna. Är det så enkelt så att jag bara kan köpa det där och sedan blanda det med lite vatten för att bli basisk och må bra? I det här inlägget ska jag försöka att svara på frågan utifrån mina erfarenheter.

Vad är det som gör oss försurade?

Vad är det som gör oss försurade? Frågan är inte helt enkel att svara på eftersom det ofta finns många olika faktorer som spelar in ifall vi blir försurade. Ofta nämns mat och dryck som anledning till att man blir försurad. Exempelvis anses rött kött, spannmål och socker vara försurande. När det gäller dryck så anses både alkohol och kaffe vara exempel på drycker som är försurande för våra kroppar.

Förutom mat och dryck så kan exempelvis stress vara försurande för kroppen, men även att träna extremt hårt. Andra faktorer som t ex påverkar vår syra- basbalans negativt är diverse virus, bakterier parasiter, kemikalier och toxiska metaller.

Hur gör jag för kontrollera ifall jag är försurad?

Ph-test och ph sticka
pH-testremsa för att se om du är försurad

Ett enkelt sätt för att undersöka ifall du själv är försurad är genom att testa morgonurinen med en pH-remsa. PH-remsor kan köpa hos Friskovision men exempelvis har även vissa hälsokostaffärer sådana till försäljning. När det gäller morgonurinen bör du helst ha ett pH-värde som överstiger 7,2.

Hur återställer jag pH-balansen, är bikarbonat bäst?

Om du är försurad kan du i första hand försöka att återställa pH-balansen genom att t ex äta mycket grönsaker. Gurka, broccoli, spenat, lök och avokado är exempel på grönsaker som hjälper kroppen att bli mer basisk. Förutom det vi äter är det även viktigt att dricka rent vatten med ett högt pH-värde. Det finns vattenrenare som ger vattnet en pH-halt på drygt 9. För att få mer information kring detta kan du kontakta Friskovision. Samtidigt är det även viktigt med regelbunden motion, samt att försöka undvika stress och andra saker som man inte mår bra av.

Att uppfylla ovanstående kriterier är ofta lättare sagt än gjort. Därav finns det kosttillskott som kan hjälpa oss med att bli mer basiska. Det finns de som propagerar att vanlig bikarbonat som kan köpas i vanliga matvaruaffärer är en billig och bra lösning för att bli mer basisk. Här anser jag att det är viktigt att man funderar över flera saker innan man intar preparatet. Dels är det viktigt att preparatet är helt rent så att det fungerar för kroppen. Exempelvis kan bikarbonat innehålla aluminium vilket inte är bra för kroppen. Dessutom är det inte säkert att kroppen anser att det är prioritet att behandla syra bas balansen bara för att kroppen visar att den är försurad. Det kan finnas andra obalanser som kroppen anser som viktigare att åtgärda först innan man påbörjar en kur med bikarbonat. Samtidigt är det viktigt att man vid behov av preparatet får i sig det i rätt dosering.

Bikarbonat ph-balans och Basicpulver
Basic för att återställa ph-balansen

I mina kinesiologiska behandlingar ett preparat som heter Basic och som är tillverkat av företaget Friway. Basic är ett natriumkarbonat av hög kvalitet med ekologiskt inulin och talk. När det gäller inulin så är det ett kosttillskott som kallas för prebiotika och som påstås hjälpa till med att bygga upp tarmens bakterier. Basic finns både som tabletter och som pulver vilket kan blandas med vatten. Önskar ni köpa det så finns det hos Friskovision.

I de behandlingar som jag utför ställer jag med hjälp av muskeltester frågor till kroppen vad den vill ha. På detta sätt har jag testat några sorter av bikarbonat som man kan köpa på de vanliga matvaruaffärerna för att se om kroppen vill ha det. Har provat på flera personer, men trots att de har varit försurade så har inte deras kroppar valt vanlig bikarbonat. I många av fallen har Basic istället fungerat.

Syra basbalansen ingår i helhetsbehandling i kinesiologi

I den helhetsbehandling i kinesiologi som jag genomför så ingår syra- basbalansen som en komponent i behandlingen. Om kroppen anser att den är försurad och behöver hjälp med att få ordning på det så dyker det upp i behandlingen. Här testar jag då fram en exakt dos utifrån vad just din kropp behöver. Förutom det tar tar jag i en helhetsbehandling även fram vad en orsak kan vara till försurningen och hur man kan hjälpa kroppen att själv bli mer basisk.

I en helhetsbehandling får du dessutom en bra check på hur din kropp mår och vad som belastar den mest.  Samtidigt får du även en för hur man kan hjälpa immunförsvaret att bli av med problemet. Priset för en behandling är 1 000 kr och bokas enklast genom att ringa Friskovision på telefonnummer 070-759 07 51.

Hos Friskovision kan du även få tips på olika saker som är bra för hälsan. När det gäller bikarbonat finns det exempelvis många olika användningsområden för det. Personligen använder jag det i mina fotbad tillsammans med havssalt. Dessutom använder jag det som rengöringsmedel eftersom det tar bort dålig lukt samtidigt som det passar bra vid städning.

Vänliga hälsningar
Christoffer Lindberg – Kinesiolog på Friskovision