Är bikarbonat lösningen för en försurad kropp?

Är vanlig bikarbonat universallösningen för att bli basisk?

Bikarbonat finns som bekant på de flesta matvarubutikerna. Är det så enkelt så att jag bara kan köpa det där och sedan blanda det med lite vatten för att bli basisk och må bra? I det här inlägget ska jag försöka att svara på frågan utifrån mina erfarenheter.

Vad är det som gör oss försurade?

Vad är det som gör oss försurade? Frågan är inte helt enkel att svara på eftersom det finns många olika faktorer som spelar in ifall vi blir försurade. Ett exempel är mat och dryck som kan vara försurande. Exempelvis anses rött kött, spannmål och socker vara försurande när det gäller mat. När det gäller dryck så anses både alkohol och kaffe vara försurande för våra kroppar.

Förutom mat och dryck så kan exempelvis stress vara försurande för kroppen, men även att träna extremt hårt. Andra faktorer som t ex påverkar vår syra- basbalans negativt är diverse kemikalier, men det finns även en hel del annat som kan vara försurande för oss.

Hur gör jag för kontrollera ifall jag är försurad?

Ett enkelt sätt för att undersöka ifall du själv är försurad är genom att testa morgonurinen med en ph-remsa. Här bör du ha ett ph-värde som överstiger 7,2 för att kroppen enklare ska kunna göra sig av med det som försurar din kropp. Dessutom fungerar immunförsvaret bättre om du inte är försurad.

Hur återställer jag ph-balansen, är bikarbonat bäst?

Om du är försurad kan du i första hand försöka att återställa ph-balansen genom att t ex äta mycket grönsaker. Gurka, broccoli, spenat, lök och avokado är exempel på grönsaker som hjälper kroppen att bli mer basisk. Förutom det vi äter är det även viktigt att dricka rent vatten med ett högt ph-värde. Samtidigt är det även viktigt med regelbunden motion, samt att försöka undvika stress och andra saker som man inte mår bra av.

Att uppfylla ovanstående kriterier är ofta lättare sagt än gjort. Därav finns det kosttillskott som kan hjälpa oss med att bli mer basiska. Det finns många som propagerar att vanlig bikarbonat som köpes på vanliga affärer är lösningen för att bli mer basisk. Här anser jag att det är viktigt att man funderar över flera saker innan man intar preparatet. Dels är det viktigt att preparatet är helt rent så att det fungerar för kroppen. Dessutom är det inte säkert att det är prioritet för kroppen att behandla syra bas balansen bara för att kroppen visar att man är försurad. Samtidigt är det viktigt att man vid , behov av preparatet får i sig det med rätt dosering. Hur stor dos ska man ta per tillfälle? Hur ofta ska man ta det? Hur lång tidsperiod ska man ta preparatet?

Bikarbonat ph-balans och Basicpulver
Basic för att återställa ph-balansen

Personligen använder jag i mina kinesiologiska behandlingar ett preparat som heter Basic och som är tillverkat av Friway. Basic är ett natriumkarbonat av hög kvalitet med ekologiskt inulin och talk. När det gäller inulin så är det ett kosttillskott som kallas för prebiotika och som påstås hjälpa till med att bygga upp tarmens bakterier.

I mina kinesiologiska behandlingar ställer jag med hjälp av muskeltester frågor till kroppen vad den vill ha. På detta sätt har jag testat några sorter av bikarbonat som man kan köpa på de vanliga matvaruaffärerna för att se om kroppen vill ha det. Har provat på flera personer, men trots att de har varit försurade så har inte deras kroppar valt vanlig bikarbonat. I många av fallen har Basic istället fungerat.

Syra basbalansen ingår i helhetsbehandling i kinesiologi

I den helhetsbehandling i kinesiologi som jag genomför så ingår syra- basbalansen som en komponent i behandlingen. Om kroppen anser att den är försurad och behöver hjälp med att få ordning på det så dyker det upp i behandlingen. Här testar jag då fram en exakt dos utifrån vad just din kropp behöver.

För att boka kinesiologisk behandling

Vill du boka tid gör du det enklast via telefon 070-759 07 51 eller via Friskovisions bokningssida på Bokadirekt.

Är du intresserad av att läsa mer om holografisk kinesiologi och Friskovision så kan du göra det på företagets hemsida.

Vänliga hälsningar
Christoffer Lindberg – Kinesiolog på Friskovision